1

Mama i dijete na bellaVažnost djetetovog ranijeg odlaska na spavanje

Mnogi ljudi su čuli da se problemi sa spavanjem kod djece mogu riješiti na način da ih se drži budnima duže vrijeme, čime bi bili mnogo više pospani i samim time do jutra spavali bez prekida. Međutim, da li je ova tvrdnja zapravo istinita?

Iako se na prvi pogled čini logično, ovaj pristup je nažalost totalno pogrešan. Zbog njega Vaš mališan neće spavati kvalitetnije niti duže. Nažalost, san će biti mnogo lošiji i kraći.

Šta je tajna?

Iako ste čuli, možda i probali dopustiti mališanu da do kasnih sati ostane budan gledajući TV, većina roditelja se i dalje susretala sa problemima sna kod djece, čime je i njihov san također bivao skraćen. Iako je teško povjerovati, istina je potpuno suprotna: jedini način za bolji i kvalitetniji san jeste da mališani u krevet krenu znatno ranije.

Iscrpljenost nije rješenje

Ukoliko Vaša djeca ostanu budna duže vrijeme, postat će potpuno iscrpljena. U takvom stanju, naša tijela bez obzira na godine počinju da luče hormon koji je jako bitan za borbu protiv umora. Ovi hormoni nam otežavaju san.

Iscrpljeno dijete će imati mnogo poteškoća da utone u san, i što je još bitnije u cijeloj priči jeste činjenica da će se buditi tokom noći.

Još jedan od razloga zbog kojih mališane nije dobro držati budnima do kasno u noć jeste činjenica da oni imaju običaj da se bude ranije.

Kada odrastu i uđu u tinejdžerske godine, ovaj metabolički proces počinje da se mijenja, međutim u ranim fazama odrastanja možete računati na to da će se buditi mnogo ranije.

Šta to znači za dječiji bioritam?

Djeci je potrebno mnogo sna, mnogo više nego što možete zamisliti. Bebama mlađim od 6 mjeseci je potrebno od 11 do 12 sati sna svake večeri, dok djeci od 2-3 godine treba od 10-11 sati kvalitetnog sna.

Ukoliko djeca ostanu budna do kasno u noć neće se dogoditi da spavaju duže ujutro, čime biste i Vi mogli produžiti svoj san. Ne samo da će se buditi ranije, mališani će također spavati kraće od uobičajenog broja sati neophodnog za njihov kvalitetan rast i razvoj.

Kada je pravo vrijeme za počinak?

Za djecu mlađu od 6 mjeseci, preporučuje se san oko 7 sati navečer, dok se za djecu mlađu od 18 mjeseci preproučuje da na spavanje odlaze oko 8 sati navečer.

 

savrsenoMadrac previse tvrdBella perfektnaMadrac previse mek10 godina garancijaProba 30 danaBesplatna dostavaUsteda

FOOTER LOGO

 

KONTAKT

BELLENOX d.o.o.
Prodaja i distribucija
Stojčići bb, 71260 Kreševo, BiH
T +387 30 337 195
www.bella.ba
info@bella.ba

BELLA koristi INFOS PLUS platformu.designer17.png